Η Αρώνια

Από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης, η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων που ανήκει στην οικογένεια των φυσικών super foods λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φυτό, το οποίο είναι ικανό να επιλέγει από το περιβάλλον του μόνο εκείνες τις ουσίες, τις οποίες χρειάζεται για την ανάπτυξή του, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα ξένα συστατικά, βλαβερά επίσης για τον άνθρωπο.

Απαντάται φυσικά στην Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, καλλιεργείται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα από το 2000 κι έπειτα αρχικά στη Μακεδονία και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

Οι καρποί της αρώνιας αποτελούν ένα πραγματικό δώρο της φύσης για τον άνθρωπο και συγκαταλέγονται στα φυσικά superfoods λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Όπως και όλα τα μούρα, έτσι και η αρωνία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Οι πολύτιμοι καρποί της περιλαμβάνουν βιταμίνες όπως οι: Β1, Β2, Β6, Β9, C, E, Κ, P, PP, προβιταμίνη Α, νιασίνη, αλλά και μεταλλικά στοιχεία όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος κ.ά.

Η αρώνια έχει ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και φυσικά λιπαρά. Ο νωπός καρπός έχει αρκετά στυφή γεύση, η οποία γλυκαίνει ωστόσο μετά την επεξεργασία του, διατηρώντας ταυτόχρονα τα πλούσια χαρακτηριστικά του και τις ευεργετικές ιδιότητες  που μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από τον οργανισμό.

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες. Οι καρποί της είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ανθοκυανίνες, οι οποίες καθαρίζουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για πολλές ασθένειες. Συγκεντρώνουν επίσης πλήθος θρεπτικών και θεραπευτικών στοιχείων, βιολογικά αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, οξεά, τανίνες, οργανικά οξέα και εύπεπτα σάκχαρα.

Επιπλέον η αρώνια έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή, αντιιική και ανθαιμορροϊκή δράση, ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και εξουδετερώνει την αρνητική επίδραση της ραδιενεργού ακτινοβολίας.

Ο καρπός της αρώνιας χαρακτηρίζεται ως το «βατόμουρο της νιότης», καθώς θεωρείται ένα αναζωογονητικό φρούτο το οποίο αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, ενώ θεωρείται και φυσικό αντιβιοτικό. Περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που καταπολεμούν την κόπωση και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, καθώς περιέχει ίνες και πηκτίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του και απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Στην μακρά λίστα των πλεονεκτημάτων του φυσικού αυτού θησαυρού συγκαταλέγεται και η συμβολή στην πρόληψη και θεραπεία πλήθους ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση, η γαστρίτιδα, οι κιρσοί, ο θυρεοειδής, νόσοι του κυκλοφορικού, αλλά και νεοπλασματικοί νόσοι καθώς συγκρατεί τα καρκινογόνα ραδιενεργά στοιχεία.